به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، هادی پاک نیا رئیس هیات ورزشهای پهلوانی و زورخانهای یزد گفت: تاریخچه ورزشهای پهلوانی و زورخانهای در یزد به صدر اسلام بر میگردد، در ابتدا به دلیل مداومت بر نجوای ذکر صلوات و نام ائمه اطهار به محلهای انجام ورزشهای پهلوانی ذکرخانه میگفتند، اما باگذشت زمان نام این محلها به زورخانه تغییر یافت، با این حال هنوز هم برخی آن را با نام قبلی یعنی ذکرخانه میشناسند. هر وسیله ورزشی در زورخانه نماد یکی از ادوات میدان جنگ است: به عنوان مثل میل زورخانه شبیه به گرز ساخته شده است و گرداندن آن بر فراز سر شبیه به چرخاندن آن در میدان مبارزه است، همچنین تخت شنو نماد شمشیر، کباده شبیه به تیر و کمان و سنگ، مشابه سپر جنگی طراحی شده است.
وی ادامه داد: در گذشته فرمانده جنگ در میدان مبارزه طبل جنگ را به صدا در میآورد و تصنیفهایی را در مدح مولا علی (ع) و نکوداشت جوانمردی میخواند، که این نقش را مرشد در زورخانه ایفا میکند. هنگامی که مرشد شروع به خواندن میکند، ورزشکاران شروع به آمدن در میان گود زورخانه میکنند و همراه با ضرب و ریتم مرشد، به صورت گروهی و یا فردی ورزشها و حرکات زورخانهای را به نمایش میگذارند. گذشتگان بر این باور بودند گود زورخانه به مثابه گودی قتلگاه یا محراب است. از دیرباز تاکنون باستانیکاران پیش از ورود به گود زورخانه با گرفتن وضو و با نیت خالص، خود را برای خودسازی آماده میکنند.
رئیس هیات ورزشهای پهلوانی و زورخانهای یزد اضافه کرد: در مجموع ۹۴ زورخانه در سراسر استان یزد وجود دارد که از این تعداد ۳۱ زورخانه در شهرستان یزد واقع شده است. پهلوان ابراهیم معروف به پهلوان بزرگ یزدی و پهلوان عبدل معروف به پهلوان کوچک یزدی از جمله پهلوانان سرشناس و پرآوازهی یزدی هستند که قریب به ۱۰۰ سال پیش در این استان زندگی میکردند. پهلوان یدالله رستعلی، پهلوان محمد علی درهمی معروف به محمد مشتی، پهلوان سیدحسین مُذَهبی، پهلوان میرزا حسن و پهلوان محمد صباغ از جمله پهلوانان به نام و معاصر یزدی هستند که در سالهای اخیر چشم از جهان بستند.
نظر شما